Thursday, November 20, 2014

Update 25 tahun kemudian... edisi 2 Candi PeraBanan


pesanan penaja : sila lah ke rumah2 merekaOrang untuk cerita selanjut nya... hehehe

ok.. mari sambung cerita...


setelah berlibur2 di Candi SambiSari dan Candi Sari.. 
ok bukan berlibur... berpanas terik sebenarnya.. hahaha

kami orang ke ke sini membeli tiket... tiket ni pakej prambanan dan juga borobudur

kisah di sebalik tiket ni..... huiiiii.... banyakkkk cerita dia..... !!!

eyhh... dorang tak cerita eyh.... malas cerita jugak lah.... hahahaa



 ni dalam kaca ni .. tulah tapak komplek nye... kecik jer kan.. muat dalam kaca .. lalalalaaa

macam biasa.. kita ambil gambo dulu... pastu baru baca.... ok sippp..!!!

sambil jalan2 tegur sana tegur sini... dah macam ciK keleMbai pula... (tu saya sorang yang buat macam tu...) hahaahahahhaa... 
kukik kukik kukik... 
bila pandang jer signboard ni.. hamek ko sorang2.... 

jomm kita start sinetron ..

Yaaa... ibuk2 .. di sana kita akan berjalan menuju ke candi nya ya.... !!!.. 

wahhhhhh...... nganga.... tak leleh air liur lagi tapi.... 
 kamiorang jalan2 lagi ke depan... 

awek cun sorang ni jumpa bunga kemboja.... selit di telinga.... 
memang carik nahas lah jawab nya... 

berdiri sana... cepat..!!.. paksa tau.. kalau tak memang tak nya dia jadi model macam tu...!!

saya cakap... jommm kite berdiri kat situ ambil gambar.... 
eyhhhh.... tak payah lah,.. nanti kena bayar.... 
owhh... ok...
tak jadi 
amek gambo gini je udah...

yeyyy.....!!! dah sampai pintu gate... 
ibuk2... mari kite beratur yaa... masuk kedalamm... 

oooo warisan budaya dunia nomor 642 rupanya... 
makna nya banyak lagi lah kan warisan budaya kat sini....
kalau lah kan saya ni kan.. tak keja tapi duitt tu banyak jaa...
mau2 saya carik dari nomor 1 kott... (takpe berangan free x yah bayoo)... 

yaaaa.... itu dia nyaaa.... 

nampak tak....?!.. ok saya pon.... edeihhh...!!!

cantik ngak pemandangan nya... ?!

ibuk2 ni dah mula cari port .. tang mana lah tempat shoot yang best...
ke dorang ni fikir...: di mana ya tempat berteduh ni... panas bangettt...!!! ..
celah batu boleh ngak..?!..

ok yang kerudung merah tu... macam menahan sesuatu... ade bau kopi tak..?!... hehehehe
yang dua orang tu mungkin tengah.. shoot --ana sangatt..!!--


ok lah kasi cannn ... senyum2... tak amek kang majok pulak... 
eyhh... hahahaa

ok kalau dah baca blog akak Dr singa ... 
ni la lokasi ade budak tudung pink tu tertonggeng2... 
ni la keja dia... .. sibbek tak tersungkur ....

dah puas klik sana klik sini... blom lagi sampai atas ni...
singgah dulu kat batu2 an yang di susun mengikut nombor..

tengok lah hasil tukangan tangan orang lama... 
batu ber tanggam (tanggam lekap atau tanggam parit..)
setiap tanggam ade pasangan masing2..alaaa macam main puzzle...
hebat kan dorang.. puzzle dorang batu2 besar... puzzle kite kertas keras jee..


dah puas belek2 batu kat bawah kan...
mari kita panjat tanggaaa...!!
ape da belum masuk dah suruh keluar...

ade la tu projek dia tu.... amek signboard ke Jahh... hehehehe 

dongak sana dongak sini... dengan mulut ternganga... 

mata tak boleh nak bulat beso2...
sudah panas terik..
ter robek2 kulit2 ni...!!!
semua orang carik port untuk berteduh...

tunggu lama sikit kat gambar ni... buat magik ni...
tadaaaa...!!!!
hahahahaa....

 lihat aja komplek ape ke tajoknya.. Candi Siwa... lupa daa...
mengikut pengiraan saya adalah 14 kali ganda ketinggian cik Kerudung merah tu...
dulu tak ade jentera jentera yang boleh pasang bangunan setinggi ini.. macam mana ye orang lama2 dulu bekerja... hebatt kan..
men Takjub kan...!!! --kata ehas--

ini Bapak Slemat..
dia yang jaga kebersihan kawasan.. kira bapak Kawasan la ni..
Dia tegur KamiOrang ..
Dari mana ini... dari Kokdiang..!!!
hahahaha...
tipu.. kamiOrang jawab dari Malaysia.. 
Malaysia di mana..?!.. Kuala lumpur...
sungguh ramah ok... siap cerita itu dan ini...

alamakkkk... kapalterbang lalu tu.... amek gambo ..amek gambo...!!
hahahahaha... kukik..kukik...kukik...

owh ok.. sambung balik...
lepas dengar cerita bapak Slemat tadi... 
baru semangat nak naik masuk meninjau...
ada empat pintu.. Selatan, Barat, Utara dan Timur
setiap pintu ada Patung Dewa...
Ganesha, Durga (lara Jongrang), Mahadewa dan ermmm.. sape ye Pak Slemat sebut..
ya..ya udah ingat Agastya ..
cerita selanjut dan selebih nya tak tau... hehehehee

jomm naik...!!!.. huiii lubang hidung yuuu...

mula2 jalan2 dulu... tengok2 ukiran yang penuh dengan cerita..
dia punya telek tu kemahen lagi.. siap pegang2.. nganga2... lentok kiri lentok kanan.. 
macam ahli pengkaji purba dah...
tapi.. tapi.. sepatah ape pon tahu... hahahahaa....

haaaa....yang tahu ada pokok je zaman dulu2 jugak....
hahahaha... itu ja boleh translate.... 

akak Dr singa kata.. beza tau candi Hindu dan candi Budha..
saya... oooooo... nganga.. pastu blur.. pastu tanya lagi..ape yang beza..
dalam hati akak Dr singa cakap.. kompom makan kasut budak ni kang...!!
hehehehe... jangan marah kak adek buta sejarah...
tapi kagum bila dapat tengok sendiri binaan dan kesenian lama macam ni...
masih lagi bayang kan mereka mengukir batu2 keras ini.... 
lagi2 lepas dengar cerita akak pasal Lara Jongrang..
nak tau cerita... sila gugel... sini macam biasa tak de cerita... hahaha
sori eyhh...lalalalaaa

tak ingat ni bahagian mana.. utara timur... mana eyhh...

 sebab semua nampak sama... hehehe

hAi Bole boLe... !!! (mat or minah saleh..)

dalam banyak2 patung dewa cuma ganesha ja yang dapat snap gambar nya...
yang lain..?!.. baru nak panjat tangga... dah kena senggol2 an dengan pelancong2 aseng dan tak berapa aseng yang laen... 
maka nya batal kan lah niat nak naik setiap penjuru pintu dan snap2 gambar laen nye.. 
kBai... 

ok lah mari kita turun...!!!
penat dah manjat anak tangga..

ini..ini... ermmm... candi apit kot.. 

wat pe tu jahhh....!!!?..  

ok.. tak larat dah pusing2.. mari kita join berteduh dan berehat di sini.. 

ya udah jangan pikirin masa yang lepas... mari kita pergi ke tempat laen bukk....

perjalanan pulang ok bukan.. ke distinasi seterusnya....klik2 jer lah.. luas kan....?!

ok... 

Hingga ketemu lagi yaa...

#moodtakberapabaik.. 
demi peminat (pinjam ayat kak ana)... 
update jugak lah hahahahaahaahhaa
what ever...

tengah carik mood ni.. hahahahaa

12 comments:

  1. hah!!
    * pandang keliling *

    mana semua orang!!??

    * sambil naik pentas .. * nombor satu lah katakannnnn....

    ReplyDelete
  2. oii!!
    potoshop lah pouch bag ku ituu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. muahahahahaha... itu yang mahal orang len x de tu...

      Delete
  3. orang tengah tukau lens jahhhhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ade bau belut tak....time tu.... hahahahaaaa

      Delete
  4. ahahahahahaha...gile kuasa aaa orang yang komen no 1,2 dan 3 tu


    kan

    ok..gambo akak tunjuk mana prambanan tu lawak laa

    ceh
    sempat lagi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.... chop terus nombo 1 2 3.... x kasik cann....

      yeyy... kali ni dah berjaya baca bersama gambar sekali eyh....!?

      hehehe... kebetulan tu kak...

      Delete
  5. Aaaa meh lagi soranhg nak rebut takhta!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... berjaya kah anda...?!...

      Delete
  6. Habis semua kawan2 awak jadi model ya...hihi...
    Best la dpt shot model2 di lokasi yg bagus cam ni kan :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.... dalam kemera saya je ada model2 ni....
      susah nak dapat ni.. limited edition...

      Delete

ok ..sila komen dengan perkataan yang anda suka .. yeaahh..!!