Tuesday, May 15, 2018

LAMA YANG AMAT DAH TAK MEM BLOG .. HAMPIR HAMPIR LUPA PON KATA LALUAN


hai semua.. 

lama dah tak lap tingkap mop lantai sapu sampah kat rumah ni...

korang ape kabo? 

sihat..?

mesti tertanya2 kan eyhh.. dah ada geng travel baru ke..?

hahahahaa.... tak lah.... masih lagi dengan geng travel lama...

dorang ni adik2 kat opis melaka...

kiut2 kan..?

termasuk lah kakak dia tu kan..?

hahahahaaa....

ADIK2 TEMPAT SEKERJA .. KAKAK RASA MACAM RAKAN SEBAYA BILA DENGAN KORANG.. HAHAHAA... 
dah la tu ja nak cerita... 

babaiii.....

Wednesday, September 27, 2017

Tasik Biru Kemaman, Terengganu.

Salam Semua...


saya ni baru balik menyelam ke dasar hati mu .. hehehhe.... 

tak lah.... 

ade meeting ja dekat opis kemaman tu... 

habis meeting tak tau nak buat apa... dah alang2 sampai saya pon meroyan nak berjalan ..

haishhh.... kita gugel la sikit... sekali tu kan nampak pulak tasik biru ni...

seriously kalau dalam gugel map ke waze jangan mimpi nak track location budak tasik biru ni...

saya ni sejenis ... arghhh.. tak kira nak pegi jugak... 

Alhamdulillah location ni detect dalam Phone Maps ... 

suka nya bukan kepalang... hahahahaha.... menggeletat nak pegi...

tak kira.. heret ja opismate ... nasib ko la .. hahahahaha... 

so .. belanja sekeping gambo panorama kat korang semua.

#IPhone7PlusPhotographybyCPL
Tasik Biru, Kemaman



 eyh jab...  
kita kalau ada ilmu atau pengalaman jangan kedekut.. tak yah nak pedengki orang ..

tetiba... hahahha

meh share sikit lokasi 



haaa kat sini..... 

kot kalau korang nak pergi hati2 la ya... 

kuari ni dah di tutup untuk orang awam sebenanrnya..

sebelom ni memang ramai pengunjung... 

sebab dah pernah ada orang jatuh... 

dah di pagar.... tapi kalau nak tengok tepi2 tu boleh lah...

takde orang halau tapi nye.... hehehehe...


ok dah tu ja nak cerita....

gambar2 ni saya snap guna phone ja.... jadi terima lah seadanya... 



Sunday, August 13, 2017

Lama tak update kan.. ade lagi ke yang nak baca

kita belanja gambo satu.. buat hilang rindu.. 

sibuk dengan budak seketul ni... 
memang tak sempat nak buat  semua.. 

#BUNGAPAKMAWELLHEADPLATFORM  ... 

Dulu masa jadi consultant saya yang buat design penyamanan udara dia..
beberapa tahun kemuadian.. ekonomi rerundum..
rezeki saya sebagai subCon pulak.. 
tak sangka pulak.. budak seketul ni.. 
umpama sirih pulang  ke ganggang..
Like Come To Mommy... hahahaaaa
saya jugak yang  pasang nya di platform ini..

Rezeki dan pengalaman yang Allah beri pada saya sangat2 berharga....
saya belajar erti sebuah kehidupan ..
Alhamdulillah.. 

Hujung Bulan ni dah nak berlayar ke tengah laut..

nanti kalau ada masa.. saya share cerita ni k.. :) 






Saturday, February 4, 2017

Hai.. masih ade orang ingat kah saya ini

hermmmm... tak rindu tak pa...

lama nya tak sedut sawang... lama nya tak sapu sampah...

lamanya tak tebas lalang..

al maklum ja lah...

tukang tebas dah berenti .. p kija negara asal...

jadi tuan rumah memang tak ada masa nak buat semua ni..

aisshhhkkk... ape ko merepek ni labuuu sayung..!!!

semua sihat ya..?.. Alhamdulillah...

tahun baru ni... saya tak de pon azam baru...

cuma saya ada orang baru...

hehehehe...

Thursday, July 28, 2016

dulu kaki patah.. sekarang kereta pecah..

kejadian semalam yg malang memang tak berbau.. 

dugaan sesangat saat2 begini.. 

kereta saya kena pecah pula.. 

cermin tingkap belakang.. 

beg kena rembat.. 

dokumen penting saya pon dia sapu.. 

moga Allah buka kan pintu hati manusia macam ini.. segera bertaubat.. 

dunia semakin tua.. menghitung dosa ..
pahala tiada.. 

Allah beri dugaan .. bukan saja2.. 

mungkin saya ni asik meminta saja.. 

sekali sekala ... di cuit .. "tak kan mintak free je kan.. kena la test dulu.. !!.."

lulus ujian .. InshaaAllah pasti ada ganjaran.. 

terima kasih Allah.. beri saya peringatan  berbentuk dugaan begini... ada yang saya terleka di sini situ dan sana.. 

musibah ..

mungkin ini kifarah .. 

mungkin ini ibtila'.. 

saya tidak rasa ini bala... 

setiap ini pasti ada Hikmah nya... InShaaAllah.. 


belanja sikit cermin belakang yg dah lopong itu.. 

sekian.. 

Monday, July 25, 2016

Bahagian 1 : saya ni orang susah.. kenapa saya berdikari ..

Dulu masa kecik2... masa arwah abah dah berhenti jadi askar.. 

abah bawak kite orang adek beradek balik kampung.. 

duit askar .. arwah abah buat kan ibu rumah.. tempat kami sekeluarga tinggal.. bersebelahan rumah arwah atok.. 

kemudian arwah abah jadi nelayan.. sampan .. jaring ... semua dia buat sendiri... 

tau aja lah.. bila dah jadi nelayan ni.. kalau tak berjimat.. serba serbi kekurangan.. 

mujurlah ibu jenis orang penyimpan.. orang kata.. sikit2 ade lah juga.. 

ok bukan itu yg nak carita.. itu intro ja.. 

yang nak carita nya... 

masa kecik2.. saya pernah makan nasi putih berkuah air garam.. berlauk ikan masin.. kalau musim2 arwah abah tak dapat terun ke laut.. 

mewah sikit .. buat belacan goreng.. huiii.. dapnye... !!!..  belacan yang arwah abah buat sendiri.. (sampai kat sekolah.. budak lelaki yang nakal2.. panggil saya belacan... sebab dulu masa cekgu mengajar.. cekgu cerita proses macam mana nak buat belacan... tapi salah .. saya pon angkat tangan.. bagitau cekgu.. "bukan macam tu cekgu.. buat belacan tak pakai tepung.. buat keropok basah yang pakai tepung..".. cekgu cakap.. "cuba awak cerita proses buat belacan..".. saya cerita la dari udang.. jadi belacan.. sampai habis.. tup2 habis kelas kena ejek.. belacan2.. alah.. budak2... biasalah.. kan.. hahahaha.. )

ok sedap sangat dah tu... lauk gitu... 

tapi bila time2 murah rezeki ... ketam udang sotong ikan ... mewah nya makan.. 

arwah abah ni pulak.. dia akan sebelahkan.. untuk anak2 dia makan.. dan untuk di jual.. 

bayang kan lah.. ikan dari laut naik ke darat.. fresh2... bakar tempurung dan sabut kelapa., cabut perut ikan.. basuh2.. terus letak atas bara api.. cicah air asam.. perghhhh...!!!!!... meleleh kan air lior..,

sebab tu .. bila dah tua2 ni.. orang longgok.. makanan2 laut ni.. saya tak kisah sangat.. kecuali kalau teringin yang amat.. bukan nak belagak.. tapi puas makan .. 

ok lah.. x yah cite pasal ni.. 

nak cite pasal yg ini... 

masa kecik2 jugak.. selalu ikot atok carik daun pandan untuk buat tikar...
bukan mengkuang.. tau kan beza kan mengkuang dengan pandan.. ?..

tak tau... ?.. hermmm... 

kalau daun pandan.. lebih lembut dari mengkuang.. 

duri pon lebih halus dari mengkuang.. 

selebihnya gugel sendiri.. 

lepas dah kutip daun pandan kan... 

tolong atok buang tulang tengah pandan.. jengka pandan.. 

jengka pon tak tau.. ?.. 

jengka tu macam bilah2 pisau .. untuk potong2 daun pandan tu jadi leraian halus.. supaya senang di anyam nanti.. 
cemana rupa jengka.. korang tengok.. XMan..?.. tau volvarine...?.. eyhhh.. kenal pulak... haaa.. lebih kurang gitu la bilah2 pisau.. tapi.. kontot2 jala bilah nya.. 

lepastu.. kena rendam pulak pandan2 tu.. lepas rendam.. kena jemur.. sampai kering.. kadang2 arwah atok warna sebahagian pandan2 tu.. jadi nanti bila anyam.. bercorak2.. cantek..!!!..

ok bila pandan dah kering... ade yg tak lurus.. dan berkedut2... 

jadi kena lurut pulak... bagi lurus.. licin., ala2 rebonding... dan macam kena iron.. 

owh.. pelurut tu di buat daripada buluh... ye ye.. mesti ade yg tak tau.. gugel lah.. eyh.. hahahaha... 

haaaaa... bila dah cantek suma daun pandan.. 

baru boleh anyam.. 

nak anyam bukan nye macam yang cekgu ajar buat kat kertas lukisan dan kertas warna tu... 

nak anyam.. kena buat tulang tikar dulu.. baru boleh anyam... 

anyam tikar bukan mula dari tepi yee.. mula dari tengah... bawak ke tepi.. 

kalau tanya saya.. pandai anyam tikar ke tidak.. inshaAllah.. saya masih ingat.. 

panjang la nak cerita.. tapi rindu time2 ni.. 

sekarang nak jumpa tikar pon susah.. kalau ada pon.. tak sehalus anyaman atok.. 

ada lagi.. 

masa kecik2 jugak ... hahaahaha

rumah arwah atok.. masih ber atap kan daun nipah... 

selain ikot arwah atok carik daun pandan nak buat tikar.. 

saya ikot arwah atok.. pegi carik daun nipah .. batang nipah .. dan batang bemban... 

alamak... siaran tergendala... nanti sambung... cerita pasal buat atap nipah pulak.. 

soriii koranggg... hahahaahha... 

-- saya bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang .. -- 

--Al Fatihah buat Arwah Atok dan Arwah Abah .. saya rindu sangat2.. moga syurga tempat mu--

--terima kasih ajar saya erti kehidupan-- 











Wednesday, July 20, 2016

perlu ke..?

cerita tentang hal kehidupan kita pada semua khalayak ramai.. 

katanya nak mengelak fitnah.. 

kata nya nak ber husnuzon..

kata nya tak lah nanti menjaga tepi kain orang.. 

kata nya perkara yang baik tak elok di rahsia kan., 

tapi........ kan... 

macam mana pulak lah eyh.. 

kalau dah di beritahu., perkara yang baik.. 

supaya dapat lah di husnuzon kan hati orang ramai...

sebalik nya ...ohoooohoiii...  tidak ber puas hati... lg ghupe nye mengkome..!!!

cemana tu eyh... 

bagitau ke tak bagi tau.. kalau hati tu dah tak boleh nak ber husnuzon.. 

tetap akan nampak kesalahan orang lain.. 

tak gituwwwww... 

bak kata kawan saya.. #mohonterasa ... 

nak sentap.. sentap lah.. 

sekali sekala .. perlu juga sentapan itu di rasai bagi orang2 yang rasa diri nya di aniaya.. 

padahal dok menganiaya orang .. tak perasan pulak dia nye la hai kan.. 

#kemahen...!!!... 

#eleh2stalkblogakulahtu...!!!...