Tuesday, April 28, 2015

wE go to SebEranG taKir jeE..!! Versi Tipon Cap Buah laGi.. bhg 3 last kopek

ok...
last2.. 

sebelum nak mula entry baru kena lah habis kan sambungan entri sebelumnya kan... ?!

(saje je kasik korang tunggu entri jenjalan oversea tu lama sikit... hehehehe..)

ok .. kita street to the point of interest .. boleh gitu.. hahaha

sambil kite tunggu cikgB kite mekap2.. saya ajak dia wepie...
dia belom pakai celakkk!!!.. heheheeh...
(dah cakap dah kiteorang memang natural beauty ..tak yah mekap dah cantek... ok.. tong sampah pliss..!!!)..


hari ni lastday kiteorang kat kuala Ganu ni.. dah kata short Vacation kan... 
tapi yang special nya hari ni .. kitaOrang akan di temani oleh cikPuan Rozie... Yeyy...!!!

sementara menunggu.... 
mari kita jeling2 ape ade kat lobby hotel ni...

yeee.... kerusi buluh..... 
secara automatik dan drastiknya peristiwa goaPindul menerjah kembali...
"besooo nye bulohh niiiiii...!!!"
hehehehee....


dak xzOne saya... 


ok... dah lah tu... 

atas permintaan ... nak makan masakan tempatan .. 
kiteOrang di bawak makan nasi minyak ... 
nak rasa nasik kuning dah habis masa tu.... 
minyak pon minyak lah... 
makan jer.... 


lepas tu kiteOrang pergi .. aduihhh... 
ni lah masalah orang kurang upaya daya ingatan terlampau... 
pantai ape ni... lupa dah...
Pantai kat Terengganu ngadap Laut China Selatan..


macam biasa... panorama sikit.... 


haaa.... tu cikgB dan cikPuan Rozie nye... 
masing2 dengan gajet nye... 


dah puas menghadap pantai... 
mari kita menghadap ke sebelah sini pula... 
dengan langit membiru... bayang2 dalam air... membuat kan kitaorang lebih teruja ... 

kalau semalam nya kitaorang dah keliling naik bot tengok masjid kristal ... hari nii...

tuuuu .....

di sanaaaaa....

Masjid terapung yang di bina di atas air kat muara sungai Ibai...

Masjid Tengku Tengah Zaharah ...

cantek kan...

mari kita....

portrait sikit..



landscape sikit..  



panorama sikit... 


complete... hehehe..

eyhhh.... 
nak letak satu lagi lah.... cantek sangat niii.... !!!.... 


okeh.... dah jommm... nak kena ambil seKembar cikPuan Rozie bailk sekolah ni....


sebenarnya.. semalam kiteOrang tak pusing habis pon kampung cina.. 
sebab cuaca terik yang amat... tak tahan... 
jadi... kami sambung semula .. penjelajahan hari ini... !!

 sementara tunggu ..cikPuan Rozie ade urusan ... :)


jommm.....!!!

kami mula dari dinding hujunggg sebelah sini..



lepas tu kita ke turtle Alley..


macam2 cerita pasal turtle...
meh baca mehh....






art dari jubin/ mozek pon ade jugak...






dah habis tengok penyu telo.... eyhhh ... hahahaha

jom sebrang jalan sana...

ape nama eyh jalan ni... takde tajuk pulak...
ke saya yang tak perasan...



tapi ade tong surat ...


rumah talipon lama..


ni ape... lesung kaki kan... ke antan pon ade ...

macam tak sesuai kan signage tu..
suka hati campak sampah kat situ.... :(


ade signboard2 lama jugak...



jaga apek depan ada longkang.. lompat.. lompat... hahahaa.....

mariii kita ke sebelah siniiii,....!!!!


nampak tu...

lorong kunci....!!!

sape2 nak kau kunci cinta ku di dalam hati mu ....

boleh lah buat demikian di sini yaaa...


percuma je.... kunci korang bawak sendiri...
pepandai korang la carik port kat mana nak letak kunci cinta korang...
hahahahaa...




ada lelangit dawai berduri.....
susah tu nan lepas kan diri dari cinta ni... berdarah ko.... gituuu....
nampak...!!! ... tu pon nak kena cakap...


dah2 tak payah nak berdiri tegak sangat kat situ... kita bukan nak main kunci2 pon kat sini....
moh kite ke tempat lagi best....
perut pon dah berkeroncong lagu zapin negeri Johor .. walopon kita kat Terengganu...


dah lah eyhhh.... Tipon Cap Buah pon memori bukan banyak sangat....
kalau korang nak merasa ke unikan
WARISAN DUNIA KG CINA...

sila lah melawat GANU KITA... !!!

wahhh promottt....

cikPuan Rozie pon dah calling2.....

jomm2.. kita pegi ambek budak skolah... lepas tu pegi carik makan....

weeehooooo!!!!...

alohhhh... x de pulak gambo bebudak siKembo  tu dalam tipon ni....

takpe....

lepas ambil dorang ...

kiteorang terus pegi cari kepok losong....
menurut kata cikPuan Rozie...
selalunya.. kat sini kena ambil nombor ok kalau nak beli kepok..

ni memang rezeki kite orang....

siap pegi dapur intai periuk gitu... hahahahaa....

yang menariknya.....

jeng ...jeng....

tradisional sangat... pakai kayu api... nak masak yee...
moden nye.. guna kipas nak bagi cepat proses pembakaran... hehehehe...


tukang gentel dan tukang bungkus kepok losong


bersih.... pakai face mask dan sarung tangan...


nampak..!!! ...

menyelerakan....!!!.. dan sedapppp.... !!!


yang ni rojak kateh...
rojak kateh ni kalau tak silap... urat lembu... sedap lembut...
kat kelompo tak pernah jumpa lagi...
(korek me if im rong yee..).. 

dah habis makan kan..... dah kenyang kan....
jommm jalan2 lagi...

niat sebenarnya.... nak pegi tengok orang buat bot ke sampan....

dapat lah tengok...

dan kebetulan... bateri tipon pon habis... jadi saya guna kamera je lah...

dah namanya dalam kamera.. takde la gambar kat sini .. hehehe

aktiviti kat situ pon bukan ambil gambar orang buat sampan pon...

saya ajak budak2 tu.. main baling2 batu lompat dalam air...

hahahahaa.....

ok ...

dah puas main....

masa nak keluar balik tu...

sekali tu kiteorang nampak yang ini.....

jadi .. kita orang pon... ... singgah..... heheheh




ade model ....


takde model...


panorama sikit..


jomm masuk dalam....

tengok ape ada....

dia lagii.... haiii...!!!


bahagian luar...


dapur belakang


bawah tepi


tepi.. 


belakang


dapur dalam..


belakang rumah..



habis dah cerita kota duyung...

ok.... jommm.... lepak2 tepi muara sungai kuala terengganu... yang kiteorang ronda2 naik bot semalam...


haa... ade pon gambo budak2 kembo ni...


sambil2 makan bubur lambuk terengganu..


dah puas lepak2 makan2 kat situ...

sempat juga lah.... snap enchek kren di pertengahan jalan ..hehehhe


misi seterusnya... mencari roti paung ..
yang memang terkenal kat sini....

kedai buka start pukul tiga....
Alhamdulillah.... rezeki kami....
sedap roti ni.... orang kita yang buat....
tahan lama tau... !!!.. macam2 perasa inti ada... saya cuba inti kelapa jee..


hari pon dah larut senja.... flight pon dah memanggil2... suruh pulang ke kelompo....
aduihhh... tak puas rasanya .....
tapi tak sah la kot kalau datang sini tak makan seafood celup kan...

jadi kami ke ICT Haji Pok Long je
dekat dengan airport...

cikPuan Rozie pon tak boleh nak tunggu kami.. sebab anak2 nak pergi mengaji...


meh tengok kiteorang order ape untuk makan malam sebelum balik kelompo...

cucuk2 celop...


sotong celop...


udang celop ...


ikan celop...


Alhamdulillah... kenyang....

mari kita pergi airport....
jalan kali... adelah dalam 700 meter kalau tak silap...
kita orang ok jer... cuma jalan gelap..sebab dah malam....

tetiba.. cikgB cakap ...
awak jom kita bet .. ade tak kereta berhenti tanya kita nak pergi mana...

tetiba jugak...
ade sorang abang ni...(lupa nama dia.. orang siam.. fasih dah cakap melayu.. ala2 Bront Palarae )
tumpang kan kita orang...
dia kata bahaya.. orang perempuan jalan malam2 dalam gelap...
jadi dia tumpang kan kitaorang sampai ke lobi airport...
terima kasih bang....

Syukur Alahamdulillah...

masin mulut awak cikgB oiii.... !!!..
tepung celop masing sangat tadi yee...

ok2....
sementara tunggu kunang2 besi (FireFly) sampai....
kitaorang berehat di surau airport ... cas2 apa yang patut...
tacap2 eye liner... tengok2 gambar yang dah di ambil...


masa pon dah tiba... untuk kita berangkat.....
pulang ke kolompo...
jommm kita balik....
malam2 gambar pon dah tak berapa nak cantek dah...


cikgB naik2 je terus melabuhkan layarnya....
saya duk melayan jus dan kacang tanah...
sebelum ikut terlena sama...sehingga selamat mendarat ke subang airport....


ok.... maka tamat lah cerita 

percutian singkat saya ke terengganu bersama cikgB ... 

akan datang lagi.. tapi InShaaAllah ke daerah laen pula... :) 

10 comments:

  1. Komen pendek dulu - wahhh!!! Rasa macam kite takyah update dah entri ganung! Hahahah!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. amboiii..... lagi beso... mengeleat dia ...!!!hahahahahahaaa.....

      tak kira update jugakk..!!!

      Delete
  2. best pulak short trip mcm ni...
    macam-macam ada kat kg cina tu eeh ...kita belom sampai situ

    ReplyDelete
    Replies
    1. macam2 ade....

      pasni boleh pegi ...ok... :)

      Delete
  3. 1st gambar tengok macam kenal je.. ok.. GB rupanya.. ;)
    Suka tengok semua gambar2 tu sambil membayangkan ai jugak ada bersama di situ.. ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yee... tu memang gB .. hehehe...

      jomm... jalan2 sesama dengan kiteorang nak.. :)

      Delete
  4. Banyaknya makan-makannnnnn... ! Yummm....
    Mana la trip Achehnya. Puan Doc dah 3, 4 entry dah.. hehehehe...

    ReplyDelete
  5. dah buat dah.... entry sebelum ni... hehehee...

    jab2 tengah kumpul gambo2....

    ReplyDelete
  6. Tak mau komen banyak cuma nak habaq tudung tu lawaaaaa...weiiii...

    ReplyDelete
  7. Kakak ikut penat sama jenjalan tak berhenti.
    Dah pun makan angin lagi kan. Tengok FB GB letih kakak tengok asyik jenjalan tak sudah:)

    ReplyDelete

ok ..sila komen dengan perkataan yang anda suka .. yeaahh..!!