Thursday, April 16, 2015

wE go to SebEranG taKir jeE..!! Versi Tipon Cap Buah laGi.. bhg 2

haiii koranggg.... hehehehe... sambung lagi.....

sesudah .. ber public transport dengan jayanya....

maka perut ni pon lapar lah..... 

kiteOrang terus je ke pasar payang... carik port untuk makan.. 

tak sempat dah pandang kiri kanan.. 

tapi sempat gak singgah beli kepok losong...

toksah tanye mana gambo... dah selamat jadi bahan kimia dalam perut...

walaupon lapar..sempat gak pusing seRound kot2 jumpa makanan tempatan...

kiteOrang jumpa... nasi dagang..... daun pisang...

 acikkkk .. teh ais dua.. air suam satu... 

ape lagi... mari makan....!!! ... 


dah kenyang... baru boleh jalan2....

jomm... kita pegi tengok ape ada di kampung cina....

wall painting yang sangat2.. menarik perhatian ... 

panas dah tak menjadi halangan... walaupon berlengas2....

ade doremi..


colorful zink..


mask and hand


painter and paintings (pelukis bahasa omputih ape..?!)..


eyh... tu cikUjie... rupanya saya bawak kamera merah ni.. hahahaa... 
fine.. mana saya letak memori kad.. uhhhh..!!!


tu cik gadisBunga ... awak tengok ape...?!


dia lagi... tak de style lain eyh nak posing..?!
pada hal saya yang suruh... hahahaha


ok dah penat posing tengah panas .. jom... tengok yang lain2 pulak...


umbrellas land .. mandai je saya.. 



aiseh... lupa lak.. ape ni eyhh... 
dalam kamera ade orang kuat kampung cina ni dulu2 la kot eyh... 
maap buta sejarahh... 


ade pokok menjalar... 


lalu tepian kedai apek dan nyonya... 
sangat epik motor ni kan... 
terus kite orang teruja... 

sibbek tak pinjam bawak rempit... heheheh



ini rasanya... batek land... sebab ade dua amoi ... 
ramai amek2 gambo dia... 
malas jugak nak menyempit bagai... 
kita layan syok sendiri sudah... 


perasan tak ade yang memerhati..!!!!


seberang jalan sana... 


hari dah semakin terik... kiteOrang ukur jalan dah bermeter2..
penat dan tekak dah mula kering semula....
cadang nya nak singgah kedai kopitiam kampung..
sudah nya ke kedai kopi bapakMahal sangat.... adehhh... 
kawan saya cakap... 
"kak.. g sana nape makan papaRich, makan makanan sana la.."
heheheh... akak terejah aje dek tak de orang bawak..  

sedap masuk tekak....

macam ondeh2.. tapi dengan soya dan gula melaka.... sedappp...


semestinya lah kopi kan.... 
sekarang tak boleh minum kopi lagi... :(


mangsa... keadaan ketika regang2 kan kaki kat kedai kopi bapakMahal

ni gambar dah di iG kan... 

maap la awak resolusinya (betul ke term nya tu..) pon kurang sikit bila di besar kan..

dah kata snap guna talipon cap buah je kan ..bukan kamera kan... hehehe


dia lagi...


 dan lagi....


maka hasil nya...... hehehe....
baru puas hati 
minum kat bapak mahal kan...!!

hahaahahaa


dah habis makan minum.... baru la kiteOrang pergi checkIn hotel...
alamak lupa nama hotel pulak... 
dulu tepi pantai.. sekarang dah kena tambak pantai.. dah jauh ke tangah ...

so, sangat luas untuk kami berdua Orang yang comel molek ni.. 


siyesly... 
kiteOrang tak la bela jin tapi blom pon sampai malam dah lapo lagik....

konon nya nak la makan sedap2 kan... 
bak kata orang...
jangan di harap padi seberang entah kan jadi entah kan tidak..
adui hai... 

nak cerita pasal buruk orang sangat panjang.. nambah dosa pulak lagi kan...
kita pendek kan..
tak lah memenuhi tekak saya... 

orang kata lagi ..eyh ye ke...
kalau nak berdagang biarlah jual nasik dagang betul2..
kalau setakat... naktidak ja.. 
kesian pelanggan yang kelaparan macam kamiOrang ni..
hahahahaha..
satu pengajaran juga untuk saya... 

tapi habis jugak lah... lapar.. lapar ok..!!


dah habis makan ... sambil mulut kumang kamit.. masing2.. hahahahaa
macam kelakor pulak... masa tu.... sebab masing2 mengingat kan diri sendiri kalau nak berniaga biarlah jujur dan ikhlas..

sedar tak sedar... 
kamiorang dah berjalan sejauh lebih kurang 1.5km 
dan sampai ke pantai batu buruk...
yeyy....!!!

maka hilang dan terubat lah hati yang geram tadi tuuu..
bila nampak pasirrr...!!!


nampak ombak... 
dan laut yang bergelora...


persekitaran yang cantek.... dan eyhh... aloohhh tak ade pulak abang lifeguard kat situ... ;P


ok tak pe.... 

jommm.... kita tengok penyu telor... ok bukan..  orang main layang2 jee...

macam2 ada...


tengok ni.... kapal rainbow ada... kapal lanun pon ada... 
pari atas darat pon ada ok...!!!


dan .....

pantang nampak makan.....maka lapar lah kembali.... hahahaa

bang satey ikan 2 inget... ikat ketat kat tepi tauu...

kuah pedas ....hehehee


 


cucuk2 pon ade....


dah dapat satey ikan... sambil lepak2... 

kiteOrang tengok kuda2 cindarlela lalu lalang ..


sampai lah menjelang maghrib...

kami pon balik hotel...


sambil2 nak tidur...
saya rasa buah berangan di atas katil...
hehehe...

dan akhirnya.. kiteOrang pon tertidur....



eyhhh....

panjang lagi....

ni baru sehari.... nanti sambung eyh...

esok pegi jalan2 kemana pulak... tapi kena tunggu la...

bulan depan ke.. tahun depan ke baru update.. huhuhuh...

#percutiansingkatyangmengujakan ... ;)

esok pagi2 saya nak terbang lagi..... moga permudah kan perjalan kami ...

pegi mana... tunggu eyhh...

nak live update.. leh layan IG .. hehehe..


22 comments:

  1. Syoqq la dapat jenjalan gituuu...uwaaaa...

    Itu buah berangan ke? Pelik pulak macam buah keranji!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hshahhhhaahhaaa..... iyalah kak,,,, saya yang kuat berangan.....

      itu buah keranji.... adeihhhh...... !!!!... maceh kak.... :P

      Delete
  2. masa sy kecik dulu duk pasir mas sate ikan tu dipanggil lok-ching. taktau la nape.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lok ching.... lok ching tu ape...?! ...

      Delete
  3. Wahh... catatan yg best. Leka saya baca. Elok buat part2 ni cause detailed dan banyak foto2nya! :)
    InsyaAllah saya juga akan ke belah2 sana next month :)

    Ok, have a safe trip and take lots of photos ok Cik CPL.
    Saya tunggu live updates nya :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah... nanti boleh tengok versi En syed lepas ni.. heheh...

      InShaaAllah .. doa kan kami yaa..

      Delete
  4. Aku blom lepas ke timur sana lg....mcm best je mkn2....

    ReplyDelete
  5. soklan pertama aku.
    kasut warna coklat tu kaki ko kan???
    kasut ko sebijik kasut aku!
    ko saiz brapa cpl?
    wakkakakakakkakaka

    kedua
    nyesal aku bukak blog ko time lunch
    sebab awal2 gambar makanan
    kebetulan aku tgh lapar
    dan mmg malas nak kuar sebab panas
    nampaknya aku kena rendam megi!

    aduyaiiii cantiknya gambar2 ko
    tak sesia berjalan kan
    cantik betul lukisan2 tu

    eh
    betul la
    apa barang pi sana makan paparich
    kahkahkah
    kat kl pun ada kuikuikui


    wowwwwwwwwwww
    layang2 tu cantik gila
    kalau aku yang main layang2 tu sure masuk dlm laut dah
    terus jadi tukun!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye..ye... kasut tu ..kasut saya ... saiz enam.. sebab saiz lima takde... beli jugak sebab nak jugak kasut tu... longgar sikit .. tapi boleh la.. hahahaa
      kasut awak saiz berapa... klu lima leh le kita pinjam... hahaha...

      masa tu ... itu je depan mata... kiteorang layan jer lah... hahaha

      jommm... lepas ni turn kita ..jenjalan sesama kan.... seram sejuk pulak... sebab belom pernah detim sama2... hehehee...

      Delete
    2. sama seram sejuk
      semua kita tak pernah jumpa
      totally strangers
      hahahahha
      harap2 terimalah kekurangan diriku seadanya!

      Delete
  6. ada try nasi tumpang tak?

    kalau rancangan jalan-jalan sambil makan-makan & masak-masak mat salleh dlm TV,
    bila jumpa pantai je terus lari sambil bukak baju... ko tak buat ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. aiseh... nampak gaya nya kena g lagi la sebab nak try nasi tumpang....hehehehe

      kite orang tak bawak baju mandi... lagi pon kiteorang takut air laut... tak de la buka baju... ngeeee......

      Delete
  7. best la situ kaler pul lagi!
    nanti bawa kita pulak tau :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh2.... nanti kite bawak awak jalan2... ok....

      awak take care ye dear... muah chikeddd.... ...

      Delete
  8. Replies
    1. yer lah.... baru perasan.... tak de pulak gambo selpie.... hahahahahaaaa......

      Delete
  9. Bestnyaa ! Sy dah lama tak travel

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi awak ... salam kenal....

      kite travel dekat2 je .... heheheee

      Delete
  10. Perkenalkan, saya dari tim kumpulbagi. Saya ingin tau, apakah kiranya anda berencana untuk mengoleksi files menggunakan hosting yang baru?
    Jika ya, silahkan kunjungi website ini www.kumpulbagi.com untuk info selengkapnya.

    Oh ya, di sana anda bisa dengan bebas mendowload music, foto-foto, video dalam jumlah dan waktu yang tidak terbatas, setelah registrasi terlebih dahulu. Gratis :)

    ReplyDelete
  11. tu buah keranji la Lawa!! hahaha!

    apasal muka saya banyak nho dalam ni??

    apasal awak dah update entri ganung?? hahahaha!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye... ye.... buah keranji..... saya yang kuat berangan.... hahahaha ingat pisang berangan kot... hahahahaaa

      saje jer... kata nak jadi model..... !!

      mana entry ganuu awak... manaaa...!!!!???.... hahahahahaaaa

      Delete

ok ..sila komen dengan perkataan yang anda suka .. yeaahh..!!