Monday, July 25, 2016

Bahagian 1 : saya ni orang susah.. kenapa saya berdikari ..

Dulu masa kecik2... masa arwah abah dah berhenti jadi askar.. 

abah bawak kite orang adek beradek balik kampung.. 

duit askar .. arwah abah buat kan ibu rumah.. tempat kami sekeluarga tinggal.. bersebelahan rumah arwah atok.. 

kemudian arwah abah jadi nelayan.. sampan .. jaring ... semua dia buat sendiri... 

tau aja lah.. bila dah jadi nelayan ni.. kalau tak berjimat.. serba serbi kekurangan.. 

mujurlah ibu jenis orang penyimpan.. orang kata.. sikit2 ade lah juga.. 

ok bukan itu yg nak carita.. itu intro ja.. 

yang nak carita nya... 

masa kecik2.. saya pernah makan nasi putih berkuah air garam.. berlauk ikan masin.. kalau musim2 arwah abah tak dapat terun ke laut.. 

mewah sikit .. buat belacan goreng.. huiii.. dapnye... !!!..  belacan yang arwah abah buat sendiri.. (sampai kat sekolah.. budak lelaki yang nakal2.. panggil saya belacan... sebab dulu masa cekgu mengajar.. cekgu cerita proses macam mana nak buat belacan... tapi salah .. saya pon angkat tangan.. bagitau cekgu.. "bukan macam tu cekgu.. buat belacan tak pakai tepung.. buat keropok basah yang pakai tepung..".. cekgu cakap.. "cuba awak cerita proses buat belacan..".. saya cerita la dari udang.. jadi belacan.. sampai habis.. tup2 habis kelas kena ejek.. belacan2.. alah.. budak2... biasalah.. kan.. hahahaha.. )

ok sedap sangat dah tu... lauk gitu... 

tapi bila time2 murah rezeki ... ketam udang sotong ikan ... mewah nya makan.. 

arwah abah ni pulak.. dia akan sebelahkan.. untuk anak2 dia makan.. dan untuk di jual.. 

bayang kan lah.. ikan dari laut naik ke darat.. fresh2... bakar tempurung dan sabut kelapa., cabut perut ikan.. basuh2.. terus letak atas bara api.. cicah air asam.. perghhhh...!!!!!... meleleh kan air lior..,

sebab tu .. bila dah tua2 ni.. orang longgok.. makanan2 laut ni.. saya tak kisah sangat.. kecuali kalau teringin yang amat.. bukan nak belagak.. tapi puas makan .. 

ok lah.. x yah cite pasal ni.. 

nak cite pasal yg ini... 

masa kecik2 jugak.. selalu ikot atok carik daun pandan untuk buat tikar...
bukan mengkuang.. tau kan beza kan mengkuang dengan pandan.. ?..

tak tau... ?.. hermmm... 

kalau daun pandan.. lebih lembut dari mengkuang.. 

duri pon lebih halus dari mengkuang.. 

selebihnya gugel sendiri.. 

lepas dah kutip daun pandan kan... 

tolong atok buang tulang tengah pandan.. jengka pandan.. 

jengka pon tak tau.. ?.. 

jengka tu macam bilah2 pisau .. untuk potong2 daun pandan tu jadi leraian halus.. supaya senang di anyam nanti.. 
cemana rupa jengka.. korang tengok.. XMan..?.. tau volvarine...?.. eyhhh.. kenal pulak... haaa.. lebih kurang gitu la bilah2 pisau.. tapi.. kontot2 jala bilah nya.. 

lepastu.. kena rendam pulak pandan2 tu.. lepas rendam.. kena jemur.. sampai kering.. kadang2 arwah atok warna sebahagian pandan2 tu.. jadi nanti bila anyam.. bercorak2.. cantek..!!!..

ok bila pandan dah kering... ade yg tak lurus.. dan berkedut2... 

jadi kena lurut pulak... bagi lurus.. licin., ala2 rebonding... dan macam kena iron.. 

owh.. pelurut tu di buat daripada buluh... ye ye.. mesti ade yg tak tau.. gugel lah.. eyh.. hahahaha... 

haaaaa... bila dah cantek suma daun pandan.. 

baru boleh anyam.. 

nak anyam bukan nye macam yang cekgu ajar buat kat kertas lukisan dan kertas warna tu... 

nak anyam.. kena buat tulang tikar dulu.. baru boleh anyam... 

anyam tikar bukan mula dari tepi yee.. mula dari tengah... bawak ke tepi.. 

kalau tanya saya.. pandai anyam tikar ke tidak.. inshaAllah.. saya masih ingat.. 

panjang la nak cerita.. tapi rindu time2 ni.. 

sekarang nak jumpa tikar pon susah.. kalau ada pon.. tak sehalus anyaman atok.. 

ada lagi.. 

masa kecik2 jugak ... hahaahaha

rumah arwah atok.. masih ber atap kan daun nipah... 

selain ikot arwah atok carik daun pandan nak buat tikar.. 

saya ikot arwah atok.. pegi carik daun nipah .. batang nipah .. dan batang bemban... 

alamak... siaran tergendala... nanti sambung... cerita pasal buat atap nipah pulak.. 

soriii koranggg... hahahaahha... 

-- saya bersyukur dengan apa yang saya ada sekarang .. -- 

--Al Fatihah buat Arwah Atok dan Arwah Abah .. saya rindu sangat2.. moga syurga tempat mu--

--terima kasih ajar saya erti kehidupan-- 











3 comments:

  1. Kenangan yang anak-anak tak pernah rasa dan mungkin susah untuk mereka percaya...

    ReplyDelete
  2. Pengalaman mematangkan kita...
    Mugkin terlebih matang...
    Mungkin tercepat matang...
    Entahlah....sendiri yg boleh ukur...

    ReplyDelete
  3. Jengka tu sy tau. *angkat tgn. Hehe.
    sy suka bab belacan tu. Tgh imagine sorg bdk pmpn tgh betulkan fakta yg cikgu dia bg. Lps tu bdk belacan tu bsar jd engineer myk. Boleh buat iklan petronas ni.

    ReplyDelete

ok ..sila komen dengan perkataan yang anda suka .. yeaahh..!!