Monday, December 22, 2014

Update 25 tahun kemudian... edisi 7 : Lastday Burung, Cekelet Mongo, Wayang Kulit dan Kraton serta Soping sikett..

Hai korang... 
lama eyh.. nak sampai hari ke 5 - last day kat JogJakarta..

hari ni takda dah aktiviti lasak lasak... 

hari ni santai2 ja... 
tema hari ni baju kurung... 
tapi.... saya pakai half2 ja.. senang nak bergerak... 
hehehehee....

pagi2 tu lepas sarapan... 
cerita pasal sarapan... ngelat la eyh.. kat blog merekaOrang dah cerita... 
asek cerita benda yang sama ja tentu korang bosan kan...?!...

ok.. 
so, kamiOrang pagi2 tu pegi pasar burung... 
dekat ja dengan bandar...
sebab kraton belom buka..

eyhh jab... pasal beli2 kueh bakpia pon skip jugak..
merekaOrang dah cerita ..
hehehee

sekarang...
jom tengok... gelagat burung ape ade... 

x cited sebab warna kuning....!!!


tapi..... bila saya tengok... 
yang di dalam sangkar tu muka sekor2 seperti minta simpati mahu lepas...
saya dah jadi sedih....

saya membayang kan monolog monolog burung2 ini... 

tengok lah ni...

termenung ku sendiri... 
mengenangkan ku terkurung di sini....

ayuh dong.. jangat motretin aku...
lepasin aku ... ayuhhh... 
aduhhh...!!!

aku bukan lah superman ...
aku juga bisa terbang...
cumanya aku masih kecil...

apa kau punya rencana ..?!..gi mana mahu lepasin dari sangkaran ini..?!
ngakkkk... aku pusingg...!!!


yaa ...udah .. aku maling aja.. 
tidak mahu nolongi aku..!!!







lihat ke dalam mata ku... 
aku juga pinggin bebas terbang...
mana kasih ku... ku pinggin ketemu dengan mu...

waduh2.. kok... rencana aku udah di ketahu in...!!!
ya udah... sinetron aja di sini....


jangan di motret... kok malu.. aku ireng..!!!
 

mereka itu motret tin kita... 
ngapa in kamu ngak mau nunjuk muka nya..!!!
aku malu deh... i look blue...!!

jangan berani2 ambilin pisang ini.... 
ini aku punyaa... bukan ahmad albab yang punya...
ngerti ngak..!!

aduh ibuk... 
aku ngak ready ..kok udah di motret... 
bisa jadi model ngak gaya ku...?!

ok habisss....hehehee...

jabb2... pandai lak burung2 ni cakap indonesia eyhh... 


tapi ayam ni..... 

kesian dia.. dah la togel... 
sakit ke dia... kena siksa ke dia... 
tengok muka dia.. nampak sangat kesedihan ....
maakan saya ayam saya ngak bisa bawa kamu pulang... 

comey2 sangat... warna warni ... 
lama dah tak jumpa.. anak ayam kaler2 macam ni kat Malaysia...


ok dah habis tengok burung2.... 

jom kita tengok sangkar2 nya pulak...

tapi kan korang jangan expect .. 
gambar2 saya se mabeles akak Dr singa dan dak gB mahu pon kak Ana...
sebab saya main klik2 ja... hehehheee

ok jom layan macam2 kaler rupa bentuk sangkar...






eyh2.... macam kenal ja mbak yang berbaju kurung itu...!!!...

 

owhhh.... terkurung di situ.... ;(

tapi cantek2 ayam serama dia... 
akan tapi nye lagi.. saya dah mula tak tahan hama burung dan ayam..
cepat2 saya beredar .. risau semput kat situ...

sambil2 lalu..  snap2 je..


makanan burung dan ayam
dedak dan jagung...

ada jual ikan peliharaan...
tak pegi tapi... lalu ja...


pokok ape eyh...

saya cakap dengan merekaOrang..
bagus kan selain dorang ni.. tengok ni..
batu di letak dalam raga... untuk tutup lubang..
supaya tiada yang terjatuh atau sebagainya..
tapi sebagai filter juga..
sebab bila air hujan atau air dari dalam longkang tu mengalir..
takda lah tersumbat atau banjir dek batu..
sebab batu tu tak menutupi sepenuhnya dan masih ada pengaliran yang berlaku di situ.
hebat kan...!?

sekitar lorong jualan...

mak aii.. gedhi2 batu nya...

ade umang2 jugak.. ;)

hebat kan..?!




 dia perasan kan saya ... Haiii..!!!


kat sini .. helmet.. main letak2 gitu ja.... tak hilang pon....
kat Malaysia... pantang helmet tu baru sikit.. cantek putih bersih... 
siap kena gunting tali.... helmet tu..
semata2 nak mencuri... Astaghfirullah... 

 
 


ok lahh... habis cerita pasar burung...
saya nak celelet....
cekelet malam tu hari tuuu.. saya cakap...
ok mari kita pegi kedai nya...

di sini...

tapi tu bukan tuan kedai....

kisah nya saya tengah edjus2 kemera...
kengkonon nak shut canteklah...
tetibaaa....
jeng jeng...!!..
eyhh.. dah ade kat situ.... hehehee
satu perangai yang dia tak kan buat.. tapi kat sini dia buat...
hebat tak hebat lah jugak ...ko pernah nampak dia buat gini... hehehehe...
nasib baik yuu model ai..!!
maap ai parkinson time ni... ;p
sebenarnya fokus kat tulisan jawi tu ja... hahahahahaaa

dannn.... tetiba....
ade lagi yang joinnn...!!!
ok....
nasib baik ayu dan cunnn...!!!

baru la dapat ambil ...
tu pon gegor gakk..!!!

saya tak beli cekelet ni...


yang ni pon tak beli....

dak gB.. ai curik gambo yuu....
nampakkk water mark tu..?!..hehehe

saya beli yang ini jaa..
al maklumlah...
anak2 ramai...
adek2 pon sedia menati kat sana pon ramai...
jadi beli yang kecik2.. dapat la merasa suma yaa..

ok ...
beli bakpia dahh...
tengok burung dah..

beli cekelet pon dah...

kraton tak bukak2 gak lagi...
jom tengok tempat orang buat patung atau wayang kulit tiga dimensi ..

korang nak bagitau ni...
saya agak meremang bila masuk sini...
tak tahu kenapa.. tapi saya masuk jugak.. 
sebab akak.. kak Ana dan dak gB kan ada...
heheheee..


mungkin first time masuk kot... kan...
sebenar nya.. say tengok gambar pon dah meremang...
#kodahkenapacikujie... kan..!!!
gambar je kot... 




ade juga lukisan2 ...


dan juga keris keris lama...

kat sini cuma satu patung hidup je yang saya tak seram...
yang baju hitam tu..
hehehe...
ingat patung lilin..
owhh... model saya rupa nya... 

yeee.... dia sengehhh...!!!

ok dah cukup2 tu...
moh le kite be sior dari tempat ni...
cepat2 saya naik kereta... hahahahaa....


yee..
kraton dah pon buka...
jomm masukk!!!

menurut kepercayaan nya..
ini penjaga..
yang kiri jahat.. yang kanan baik kata nya...

ini patung ya..

tapi yang belakang tu ...
eyhh... !!!

Hai... saya yang suruh dia pegi belakang sana... hehehe...
sibbek dia nak...!!..

jom kita masuk ke dalam dulu..


istana sultannya...
tak boleh masuk tapi..


balairong seri nya... tak boleh masuk jugak...


ni tempat berehat..
abdi dalem...




depan pintu masuk ade...

beduk..

ade gong..

ada peti simpanan musang berjanggut... hehehehee
tipu ja... peti simpanan la tapi nye...


saya rasa ini tandu...

mari kita masuk sini....


 ini Sultan nya


Ini Permaisuri nya

ini anak Sultan dan Permaisuri nya

dan itu Abdi dalem nya


mari saya motret kan ....pak ya...
mekaseh ...

ade rehearsal lah ... jom tengok..!!!

itu nyanya maner... ok bukan... instructur yang mengajar menari...
siyes... saya tengok pon penat mereka menari lemah gemalai macam tu...
ape tah lagi mereka yang menari...

ini cak lempong.... ok bukan.. sorii lahh... datang mengarut pulak hari nii...
ini dah tentu2 alatan instrument gamelan ...
saya pernah nak belajar main ni... saya suka bunyik yang keluar dari alat ni.. mengasyikan..saya suka klasik... tapi sebab tak pandai.. lupakan jer lah....



jangan keluarkan kerisnya pak... !!!

peluh2 dia menari ....



duduk pulak... KamiOrang memang dah duduk bersila kat situ...
angin sepoi2 bahasa dengan pengudaraan yang sangat bagus.. membuat kan keringat KamiOrang kesing seketika.. setelah berlengas2 tadi... asyik tengok mereka ni menari lah... ;)




iya .. lentik lagi jari nyaa...

ini barisan penyanyi lagu asli jawa nya...
nampak nya suma tak wajib ade pelapis... macam penari2 tu...
mandai jer kan... hehehee

penat ya mbak nyanyi aja...

ok kita ngalih ke belakang sikit.. carik port bersila yang lagi best....


aduhhh .. lentik nya bukkk..!!!... hehehee

sengat sikit lagi... yaaa...

sekarang giliran lelaki pula....

yaaa.. kepak jangan tak kepak....!!!



aikk.. main kaki nampakkk...!!!



yang ini pula....


yang ini juga...

eyhh... dia lagi...

kenapa pak instructor nya lagi ganteng dari penari lelaki nya.... uhhh...

tulang selangka...!!!


yang ni pon sama....

ape yang ko tengok cik ujie... hahahahaa


layan jer lah gambar dorang menari eyhh...malas nak cerita...




ok habisss...
dah jommm....

haiii.. layan peminat ke... hehehehe

kamiOrang tak sempat nak tunggu dorang perform pakai baju cantek2....

tapi sempat juga lah singgah sini....

jom layan gambo2 kat sini pulak...



interview eyhh....?!




ok ... jom keluar....

eyhh... chop... kapalterbanggg lahhh...!!!!


ondeway nak keluar.. lalu depan dewan tempat mereka perform...


sempat jugak la snap2 sekeping dua... kalau ada masa... mau je duduk lama2 kat situ tengok mereka perform...

suram ja... maap lah...

tak sempat nak tunggu lagi.. kBaiii


ok ... soping moping tiada gambar... sebab sibok sangat soping.... 
yang ade gambo soping moping kat blog gB.... hehehe

Fuh... lega.... 

ini kali pertama saya berjaya habis kan satu cerita.... 

pastinya 25 tahun kemudian inilah pengalaman yang bila di kenang2.. 
akan tercabut gigi palsu ketawa mengekeh ngekeh...
tu pon kalau ingatan masih kuat lagi lah.... 

..

mari pulang ke Malaysia...!!!



10 comments:

  1. interesting! membuat mck rasa nak jalan2 sini juga...

    ReplyDelete
  2. Angle penari awak lain dari kita! Santik!!!

    So nanti sediakan poliden tau baru gigi palsu tak tercabut masa gelak gelak! Hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. jangan beli yANg expired tau.. takot nnti tercabut jugak gigi pelesu tu nnti...

      Delete
  3. Aku ada sangkar...tp burung tak ada...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak yah lah... kesian burung tu terkurung..!!

      Delete
  4. Waahhhh!!! Puas hati betul saya tgk semua foto2 CPL ni! Enjoyed sgt!
    Especially yg tgh berlatih menari tu. Tu masih lagi dalam wish list saya. Tak tau la bila dpt chance cam tu.
    Anyway, like I said saya happy sgt dpt tgk shots ni di sini dan at doc's and GB's :).
    Thanks! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama2 En Syed....

      secara jujur nya.. mana2 pergi kami pasti teringat En Syed.... :) ...

      satu hari nanti ... kami nak travel dengan En Syed .... :)

      Delete
  5. main kaki nampak?
    adeh
    terkucil ketawa weh!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. sila sedia kan 2000 dulu sebelum terkucil.... hehehehehe

      Delete

ok ..sila komen dengan perkataan yang anda suka .. yeaahh..!!